Pidin 24.3 maksuttoman webinaarin aiheesta ja tässä hieman koostetta, kuinka sinä voit vaikuttaa omaan hedelmällisyyteesi luonnollisilla keinoilla. Ensimmäisenä haluan kysyä sinulta, miten sinä voit? Millainen on kehosi tilanne? Miten paljon luotat kehoosi ja raskautumiseesi? Millaiset ovat kuukautisesi? Miten stressaantunut olet? Näillä kysymyksillä haluan herätellä ajatuksia siitä, millainen sinun tilanteesi juuri nyt on.
Sinä olet kokonaisuus ja kaikki vaikuttavat kaikkeen. Koostumme soluista, hormoneista ja muista aineksista. Näiden toimintaan vaikuttaa todella paljon sinun terveydellinen tilanteesi, kehon ravinnetilanne, palautuminen, stressinhallinta ja moni muu.
Hedelmällisyyttäsi voit lisätä ravinnolla, stressinhallinnalla, liikunnalla, unella ja suoliston hyvällä kunnolla.
1. Ravinto: kehosi tarvitsee ravinteita, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita toimiakseen. Ruokavalion on hyvä olla mahdollisimman monipuolista, erilaisia kasviksia, marjoja, hyviä rasvanlähteitä, hitaita hiilihydraatteja tukemassa tasaista verensokeria ja laadukasta proteiinia. Ravinneköyhä ruoka, yksipuolisuus tai liian vähäinen syöminen altistavat sille, ettei kehossasi ole tarpeeksi ravinteita, jotta hormonitoiminta toimisi hyvin tai raskauden alkaminen onnistuisi. Ravinneköyhä ruoka, sokeri ja valkoiset viljat lisäävät kehosi tulehdustilaa, jota hedelmällisenä haluamme välttää. Tulehdustila estää solujesi hyvää toimintaa ja näin voi heikentää kehosi toimintaa. Laadukkaalla ja monipuolisella ravinnolla tasapainotat verensokeria, jonka avulla vähennetään kehon stressiä, hallitaan insuliinintuotantoa ja pidetään sinut jaksavana koko päivän. Liika insuliinintuotanto etenkin PCOS:laisilla lisää munasarjoissa mieshormoneiden tuotantoa ja vähentä naishormoneita.
Vinkit: suosi itse tehtyä, monipuolista ruokaa. Näin kehosi saa mahdollisimman paljon ravinteita tukemaan hyvinvointiasi ja ravinteita lapsen kasvattamiseen massussasi. Hedelmällisyyssmoothie: avokado, omenaa, pellavansiemeniä, mustikoita, lehtikaalta, mustaherukkaa ja nestettä. Lisäksi kananmunaa.
2. Stressi: hallitsemalla ja tunnistamalla stressaavat tekijät arjessasi parannat hormonitoimintaasi, koska stressihormoni kortisoli estää muiden hormonien tuotantoa. Erityisesti se vaikuttaa naishormoni progesteroniin vähentävästi. Koska progesteroni ja kortisoli tulevat ns. samasta puusta. Stressaavassa tilanteessa kehosi suojautuu tuottamalla kortisolia, eikä valmista progesteronia, joka on todella tärkeä hormoni ovulaation jälkeen aloittamaan ja turvaamaan raskauden jatkuminen. Pitkäaikainen stressi, syömishäiriö, aliravitsemus tai muu tämänkaltainen tilanne ovat voineet vahingoittaa aivojesi hormonikeskuksia, jolloin näiden korjaaminen on ehdottoman tärkeää lisätäksesi hedelmällisyyttä. Näihinkin voit vaikuttaa omilla elämäntavoillasi.
Stressitekijöitä: verensokerin heittely, vähäinen uni, uniongelmat, liiallinen treenaaminen, liikunnan vähyys, pelot, negatiivinen asenne, tupakointi, alkoholi, huono ravitsemus, marjojen, rasvojen puute, henkinen kuorma, työ, parisuhde, perhe, menetykset, menestys, tyytymättömyys, ympäristömyrkyt, allergiat, infektiot ja suolisto-ongelmat. Stressin poistaminen kehostasi lisää hedelmällisyyttäsi tasapainottamalla naishormoneitasi, mutta erityisesti se poistaa kehosi hätätilasta ja viestittää kehollesi, että raskautuminen on turvallista ja kannattavaa tässä hetkessä.
Vinkit: tee kalenteriisi aikaa mukavilla asioille, jotka ovat sinulle tärkeitä. Tee rentoutus-, mindfulness- ja meditaatioharjoituksia, juttele ja jaa läheisillesi, tasapainota verensokeri ja vähennä kofeiinin käyttöä. Kofeiini aktivoi kortisolin eritystä.
3. Suolisto: on toiset aivosi. Suoliston ollessa kunnossa sieltä imeytyy sinulle kaikki tarvittava ja poistuu kaikki tarpeeton. Jos suolistosi on huonossa kunnossa, altistaa se ravinnevajeille, imeytymishäiriöille, lisää kehon stressiä, tulehdusta ja kehosi tasapaino horjuu näiden vuoksi. Hedelmällinen nainen tarvitsee paljon ravinteita kehoonsa, jotta jaksat kantaa sisälläsi pienen ihmeen ja ravita hänen kasvuaan vatsassa. Huonokuntoinen suoli heikentää myös estrogeenin poistumista kehostasi ja tämä voi altistaa sille, että estrogeenin ja progesteronin tasapaino horjuu. Tämä altistaa hormonitoiminnan ja kuukautiskierron oireille sekä häiriöille.
Vinkit: pureskele ruokasi rauhassa, rauhoita ruokailutilanne, tue vatsaasi fermentoidulla ruoalla: kombucha, kimchi, hapankaali, minimoi sokeri ja vehnä, lisää kuituja ruokavalioosi, nauti vettä sekä tue vatsaasi probiooteilla.
Laadukkaalla ja palauttavalla unella tuet myös hormonitoimintaa ja hedelmällisyyttä, koska kehosi saa levätä, stressi vähenee, solut puhdistautuvat ja jaksat tehdä parempia valintoja seuraavana päivänä.
Mistä tiedän, että hormonitoimintani tarvitsee tukea?
Oireita voi olla mm.
*epäsäännällinen kierto
*runsas kuukautisvuoto
*tiputteluvuoto
*niukkavuoto
*kivuliaat kuukautiset
*alle 21pv:n tai yli 35pv:n kuukautiskierto
*vuoto yli 7pv
*rajut PMS-oireet
*kadonnut seksuaalinen halukkuus
*painon nousu, erityisesti lanteiden alueelle
*mielialan vaihtelut, ahdistusta ja masennusta
Jokaisen keho on erilainen ja hedelmällisyys rakennetaan pala palalta. Näinä aikoina sinä pystyt tekemään paljon hyviä asioita itsesi ja hedelmällisyytesi eteen – pienin askelin saavutat suuria muutoksia. 💛